Wie zijn jullie?

Aeneas, Bianca en Laurens. Een peutertje van twee en zijn slaafse fans.

Hoe heb je Stoer Huus leren kennen?

Wekelijks komt de boer bij ons plukverse groenten leveren. Op een dag had de man een folder mee met een uitnodiging voor de opendeurdag van een cohousing-project, vlakbij de plek waar we nu wonen. Zonder nadenken, maar vrij van verwachtingen stapten we erheen… om versteld te staan van het initiatief. Vier vergaderingen later werd het officieel: we’re in!

Waarom wil je er absoluut bij?

Cohousing is niet zomaar een hoop mensen die een grasmaaier, een verwarmingsketel, een enorme villa en een beerput delen. Het biedt veel meer dan de vele duurzame, praktische mogelijkheden. Het is namelijk ook een manier om het beste van jezelf te kunnen geven aan eender welk aspect van een hele groep. Ieders pijnpunten worden worden ook meegedragen door de rest van de gemeenschap. Zo wordt wordt een groep veel meer dan de som van alle individuen ervan. En dan hebben we het nog niet eens over de oneindige opportuniteiten qua zelfontplooiing.

En eigen dak boven het hoofd is fijn. Maar ook dat kan efficiënter. Minimaliseer de persoonlijke noden, en je koopt er meteen een immense villa met tuin en bewoners bij. Zonder persoonlijke ruimte en eigenheid op te offeren, natuurlijk. Zullen we allemaal hechte vrienden worden? Niet per se. Hoeft ook niet. Hopelijk wel. We kunnen er in elk geval nog betere medemensen door worden. En zeg daar eens neen tegen...

Wat is jullie steentje voor de groep?

Aeneas is bijzonder goed in ‘neen’ zeggen. Onbetaalbare troef! En hij kan ook goed stoer doen. En stoere kerels horen thuis in een Stoer Huus.

Laurens: "Bianca is bijzonder goed in het bezetten van een bibliotheek. Ze kent ook alles van supergezond eten en van muziek uit de jaren stilletjes. Daarnaast is ze - eenmaal ontdooid - bijzonder diplomatisch en geestig in haar repliek. Ze kan ook als de beste structuur aanbrengen en organiseren. Daarenboven is ze veel te bescheiden en moet ze dringend meer slapen. Maak deze Spaanse furie dus niet wakker, of je krijgt te maken met een wilde. En die wilde wilde een wilde tuin, dus zal ook zij zeker haar groene vingers uitsteken in de hof. Zolang ze haar botten maar uit doet in huis."

Bianca: "Laurens is bijzonder goed in communiceren. Hij zou nuchter tegen een lantaarnpaal staan praten. Hij is vooral geen eenzaat, maar net een extreme teamspeler. Daarnaast zou hij alles delen en is hij als handige Harry heel hulpvaardig. Zijn humor is omnipresent, zij het soms in (veel te) absurde mate. Verder wordt de prima papa mijn hofnar in bovenvermelde wilde tuin. En de gemeenschap, die mag hem hebben voor zijn vlotte pen en voor zijn verbluffende kookkunsten… onder het delegerende oog van iemand met kennis van gezond eten, natuurlijk..."

 

Naast de enorme ruimte, kochten we natuurlijk ook een eigen stekje. Zo zal dat van ons er uit zien: