Wie zijn jullie?

Luc werkt als psycholoog in een kamertrainingsproject binnen de bijzondere jeugdzorg. Lieve geeft les en doet stage-organisatie & -begeleiding binnen de kleuteropleiding van Vives Campus Brugge. Sinds we getrouwd zijn, werken we allebei halftijds. Op die manier kunnen we meer tijd vrij maken voor zovele zaken die we naast werken ook belangrijk vinden. Tegelijk blijven we zo ook meer energie en enthousiasme behouden en creëren voor de job die we doen.

Onze drie zonen zijn thuis geboren, maar dat is al even geleden. 
Warre (°1995) is pas afgestudeerd. Bekijk zijn eindwerk hier:

Wiebe (°1997) start in september 2015 met “sportkot” in Leuven

en Wannes (°1999) begint aan het vijfde jaar ASO.

Met een blik op de toekomst – eens de kinderen het huis uit zijn – hadden we de voorbije herfst hier en daar al eens gekeken naar een kleine woning in de binnenstad. Tegelijk dromen we ervan dan ook met de regelmaat en/of voor een langere tijd in Europa te gaan rondzwerven in een woonwagen.

Hoe heb je Stoer Huus leren kennen?

Als VeeBee (volwassen begeleiding) van Chiro Beukenhof maakte Lieve in april de brievenbus aan het lokaal leeg. Daarin vond ze een flyer van het Stoer Huus. Omdat we allebei al altijd sympathie gehad hebben voor vormen van samenwonen, nam Lieve ze mee naar huis. Misschien ook omdat een goeie vriend van ons vrij recent in een kleinschalig project gestapt is in Leuven. Eigenlijk dacht ze er op dat moment zelfs niet echt bij na en was het vooral een “buikgevoel”. Datzelfde gevoel bleek ook bij Luc aanwezig, want binnen de kortste keren had hij de website bekeken, maakten we een afspraak op de eerstvolgende “stoere dag” en rolden we het verhaal van Stoer Huus binnen.

Waarom wil je er absoluut bij?

Tja, daar zijn zoveel redenen voor!

Gebruiksvoorwerpen delen vinden we een vanzelfsprekendheid. Het is een stuk goedkoper en gemakkelijker om niet alle materiaal persoonlijk te (moeten) hebben. Al jaren hebben we een gezamenlijke grasmachine met de buren. Een hele tijd deelden we de wasmachine en een auto met een van onze ouders. Ook ontlenen en uitlenen van boeken, kampeermateriaal, een auto gebeurt bij ons wel vaker. Door in Stoer Huus te gaan wonen, kunnen we dit nog intensiever doen. Daarnaast biedt de villa de kans om ook ‘ruimtes’ te delen. Dit geeft zowel persoonlijke als sociale voordelen. We moeten geen groot huis hebben of een zaaltje huren om de hele familie of een groep vrienden uit te nodigen. Luc hoopt om er samen met geïnteresseerden voetbal te kunnen kijken i.p.v. nu alleen met Wiebe. De vaste logeerkamer die we nu hebben om altijd een (onverwachte) gast te kunnen ontvangen, is er sowieso voorzien.

De grote gemeenschappelijke binnentuin met aanpalend de Bleekweide vinden we een enorme meerwaarde. Voor ons is het belangrijk om in een groene omgeving te wonen, alleen vergt onze eigen grote tuin nu wel heel wat werk, tijd en energie. Door in Stoer Huus zo’n groene ruimte te kunnen delen, kan ook het bijhorende werk gedeeld worden, super!

Delen is voor ons dan wel “normaal”, maar het mag geen dwang of verplichting zijn/worden. En we hebben evenzeer nood aan “een eigen plekje” om ongestoord onze eigen gang te gaan. We hebben het gevoel dat er binnen Stoer Huus een evenwicht is tussen deze beide aspecten. Het is ook fijn dat we dat evenwicht mee kunnen bepalen en bewaken doordat er tijdens de vergaderingen echt naar elkaar geluisterd wordt en de beslissingen in consensus genomen worden.

Zoals eerder gezegd, hadden we al langer het idee om in de toekomst kleiner te gaan wonen. Jaren geleden trokken we een tijd rond met enkel een rugzak. Dat is heel erg rustgevend omdat je zo weinig materiele zaken hebt om je over te bekommeren. Door te kiezen voor een kleine woning wilden we daar voor een stuk terug naartoe. Stoer Huus lijkt ons hiervoor de geschikte plek!

De site zelf en de ligging van Stoer Huus vinden wij gewoonweg ideaal: in het hart van Brugge en toch in een rustige woonwijk. Je hebt alles vlakbij (winkels allerhande, cultureel aanbod, een diverse samenleving, een gezellig café of een terrasje, …) en tegelijk woon je midden het groen.

Ten slotte dromen we er nog altijd van om later met de regelmaat “uit te vliegen”. Het is fijn om dit te kunnen doen vanuit een aangename uitvalsbasis. Stoer Huus voelt aan als een plek en een groep met een warm hart. Ze laat toe om onze woning een tijdje achter te laten zonder ons er zorgen over te moeten maken en ze nodigt uit om met plezier terug thuis te komen na het zwerven.

Wat is jullie steentje voor de groep?

Als vrijwilliger bij Oxfam Wereldwinkel Brugge heeft Luc in de voorbije jaren nogal wat ervaring opgedaan met aankopen en verbouwen van een pand. Lieve heeft een handje weg van organiseren & kwantificeren. Deze elementen kunnen handig zijn bij de technische en organisatorische voorbereidingen van het project.

Via werk en als vrijwilliger (Luc bij wereldwinkel, Lieve bij lokale chirogroep) hebben we allebei het belang van een goeie samenwerking en duidelijke, open & respectvolle communicatie al vaak ondervonden. Deze aspecten willen we dan ook mee ondersteunen in de verdere uitbouw van het groepsgebeuren.