Wie zijn jullie?

Wij zijn Salvatore & Miet, en wonen (nu nog) in Kortrijk. Salvatore is Italiaan, kwam in België terecht toen zijn ouders in de Limburgse mijnen kwamen werken, en studeerde grafische kunst in Doornik. Miet is geboren en getogen in Kortrijk, studeerde kunstgeschiedenis, met omscholing in marketing om makkelijker werk te vinden, maar kwam uiteindelijk terecht in de thuiszorg, om de provinciale directie te ondersteunen en assisteren. We ‘vonden’ mekaar zo’n 25 jaar geleden in een Italo-Belgische vereniging waar Miet naar toe ging om de Italiaanse taal te kunnen oefenen. En de oefening blijft maar doorgaan….!

Hoe heb je Stoer Huus leren kennen?

Na het overlijden van ons mama (die bij ons inwoonde omdat ze zorgbehoevend was), kwamen we terecht in een grote leegte. We gingen heel bewust op zoek naar welke wending we ons verdere leven wilden geven. Dat we richting kust (Brugge-Oostende) zouden gaan, was al vlug duidelijk. Cohousing sprak ons al lang aan, en al van bij het eerste contact met de toenmalige leden van Stoer Huus waren we verkocht. De puzzelstukken leken in elkaar te vallen. Ondertussen zitten we bijna 2 jaar in het project, en zijn nog even enthousiast!

Waarom wil je er absoluut bij?

Voor ons is de idee van cohousing dé oplossing voor de maatschappij van morgen. Het delen van sommige zaken en taken, gecombineerd met privacy van een eigen woning, is ideaal. Het voelt aan als een terugkeer naar de dorpsmentaliteit van weleer: als goeie buren beroep doen op mekaars gaven en kennis delen. Na schooltijd zullen de kinderen wel altijd opgevangen kunnen worden door iemand die niet werkt, de jonge families zullen daarentegen hun steentje kunnen bijdragen bij de hulp en (mantel)zorg voor wie dit nodig heeft. We bezochten ondertussen een aantal cohougingprojecten in Duitsland en Denemarken, waardoor we heel wat ideeën hebben opgedaan. Naast het feit dat ons project de voordelen van de Brugse binnenstad combineert met de rust van een historisch binnengebied met weide, zijn er nog 2 meerwaarden die in onze charter zijn vastgelegd : de mix van leeftijden, en het principe van inclusie ( 4 personen met een beperking zullen deel uitmaken van onze cohousing).

Wat is jullie steentje voor de groep?

Salvatore is een handige harry en kookt graag, dus zal hij zeker zijn gading vinden in Stoer Huus. Miet houdt meer van werk achter de schermen en helpen organiseren. We hopen eigenlijk gewoon samen met anderen op een leuke manier te kunnen leven, een avondje grapjassen, een helpende hand waar nodig, af en toe samen te koken en eten, maar ons ook te kunnen terugtrekken in ons eigen stekje.