Is cohousing goedkoper? Het kan!Het kan!

Ook al bouwen wij aan een btw-tarief van 6% in plaats van 21%, toch is de aankoop van een woning in een cohousing-project niet per se goedkoper… zelfs al spreken we hier over een bouwproject in de Brugse binnenstad. En toch is het meer dan interessant om de berekening van de maandelijkse kosten erbij te nemen. Bereken zelf hoeveel je kan uitsparen...

Energieverbruik

Voor een gezin met 2 kinderen bedraagt de energiekost maandelijks al snel zo’n €200. De woningen in Stoer Huus beschikken over een K-peil dat lager ligt dan 20. Een laagrendementswoning dus. Daarnaast zijn deze woningen compacter dan een doorsnee huis. Dit gezin kan al snel rekenen op een energiefactuur van om en bij de €50. Toch geen klein verschil in de maandelijkse factuur.

Auto

Uiteraard is het de bedoeling om auto’s te delen. Een kleine privé-wagen kost al snel zo’n €300 per maand. (Aankoop, brandstof, verzekering, taks, …) Met een aantal gedeelde auto’s kies je niet enkel het type wagen in functie van de activiteit; je bespaart er ook heel wat geld mee uit. Zo rij je plots - omnium verzekerd - rond voor zo’n derde van die prijs.

Kinderopvang

Een crèche kost handenvol geld. Het sociale karakter van Stoer Huus stelt je in staat om deze kost te elimineren… of op zijn minst heel hard te drukken. Hetzelfde geldt voor schoolgaande kinderen die door een pedagogische studiedag niet naar school kunnen. Er is altijd wel iemand aanwezig om op de kleintjes te passen.

Feestzaal

Feestje gepland? Bij Stoer Huus beschik je niet enkel over een compleet ingerichte woning voor jezelf. Je bent ook mede-eigenaar van een bijzonder grote villa, met inbegrip van een semi-professionele keuken, een pizza-oven op hout, én feestruimte. Zo hoef je niet eens uit te kijken naar een dure locatie voor dat lentefeest of die communie.

Logeerkamers

In Stoer Huus zijn ook de 3 logeerkamers collectief. Extra ruimte voor logés voorzien in je eigen woning hoeft dus helemaal niet! Je gasten hoeven dan weer geen overnachtingen te betalen… hetgeen zich uiteraard zal hertalen naar een gul bedankingsgeschenk.

Wasplaats

Hoewel het perfect mogelijk is om een eigen wasmachine en/of droogkast te installeren in de eigen woning, is er ook een collectieve wasruimte voorzien voor de hele groep. Dit is natuurlijk veel duurzamer, en tegelijk goedkoper. Want uiteraard is er geen nood aan 28 wasmachines, 4 of 5 volstaan ruim !

Onderhoudswerken

28 woningen. 1 verwarmingsketel. 1 waterput. 1 beerput… Dit zijn voorzieningen die gezamenlijk worden aangekocht en onderhouden. Ook dat drukt op de prijs op langere termijn.

Klussen

Ook herstellingswerken en klussen kunnen worden uitgevoerd door je buurman, die handige harry. Je hoeft niet eens zelf materiaal te kopen, die is aanwezig voor iedereen in ons gemeenschappelijk atelier…

En dan hebben we het nog niet over heel wat andere mogelijke financiële voordelen, die vaak samen gaan met de sociale opportuniteiten. Denk aan een speeltuin, waarvan de kost en onderhoud worden gedeeld door het aantal wooneenheden, en dat deze in de eigen tuin van 1.600 m² zal staan. Om maar iets te noemen.

Maar ook andere zaken worden gedeeld. Abonnementen op kranten, tijdschriften, op internet, …. bijvoorbeeld. Of boeken (er wordt een bibliotheek ingericht voor de gemeenschap). Wie weet investeren we straks in een heuse snookertafel...

Ook alledaagse in- en aankopen kunnen via groepsaankopen stukken goedkoper zijn.

En dan nog: voor een laagrendementswoning in hartje Brugge, met een gigantische tuin en een villa ter beschikking, is ook de aankoopprijs eigenlijk best verteerbaar. Zeker als je weet dat we alles zelf in handen nemen. Ook dat scheelt meteen een extra 20% op de eindfactuur.

#Antwoorden

83 keer bekeken