Vraag & Antwoord

Wat betekent de naam 'Stoer Huus'?

‘Stoer Huus’ is de West-Vlaamse vertaling van het Deense ‘Store Hus’. Het betekent ‘groot huis’. Onze huizen en appartementen horen bij elkaar en vormen dus een groot huis.

 

 

Hoe kan je deelnemen?

Momenteel is onze groep compleet maar dat wil niet zeggen dat er geen plaatsje meer vrij kan komen. Neem gerust contact op door ons contactformulier in te vullen of een mailtje te sturen naar info@stoerhuus.be. Dan kun je al eens kennismaken met de groep tijdens een algemene vergadering (HuusRaad) of een ander evenement. Als je er bij wil moet je minstens drie vergaderingen meemaken, werkgroepen tellen ook mee (zie agenda). Als er plaats is kun je dan instappen.

 

 

Wat is cohousing en wat is cohousing niet?

Cohousing is een moderne woonvorm waarbij een groep mensen elk hun eigen huis hebben met tuintje of terras, en daarnaast ook nog bepaalde zaken delen zoals een grotere tuin, een gemeenschappelijk gebouw en heel wat gebruiksvoorwerpen. Op deze manier ontstaat gemakkelijk sociale interactie en wordt een fijne buurt om in te wonen gecreëerd. Steeds is er voldoende aandacht voor privacy en de mogelijkheid tot momenten met het eigen gezin wanneer men dat verkiest. Cohousing wordt vaak verward met zorgwonen of kangoeroewonen

 

 

Hoe vaak vergaderen jullie?

Om de drie weken wordt er een ‘algemene vergadering’ of 'HuusRaad' georganiseerd. Dit is een vergadering waar iedereen van Stoer Huus aan deelneemt. Hier worden, in consensus, de belangrijkste knopen doorgehakt. Naast deze vergaderingen komen de verschillende werkgroepen ook regelmatig samen om te vergaderen, te werken, te knutselen,… Deze bijeenkomsten worden georganiseerd wanneer dit nodig wordt geacht.

 

 

Is dit een sociaal project?

Sociaal zijn we zeker! Maar Stoer Huus is geen sociale huisvesting. Wel is er plaats voor mensen met een beperking mits externe begeleiding. We werken bijvoorbeeld samen met De Kade om dit te kunnen verwezenlijken. Stoer Huusers zijn vooral warme begripvolle buren waarop men kan rekenen.

 

Hoeveel tijd moet ik investeren in Stoer Huus indien ik instap?

De tijd die je in het cohousingproject investeert, kies je zelf. Vooral in de opstart- en bouwfase wordt er uiteraard wel een minimum aan inzet van de bewoners van jouw woonunit verwacht. Ook dien je aan minstens 2/3 van de algemene vergaderingen deel te nemen, zo blijf je op de hoogte van het doen en laten van ons cohousingproject.

 

 

Wanneer moet er betaald worden?

Stap je mee in het cohousingproject dan betaal je een instapsom van de kosten die reeds zijn gemaakt. Dat is dan jouw aandeel in erelonen voor de architect, notaris, landmeter en dergelijke meer. Nadien volgen facturen voor de aankoop van de grond, en de bouw van je woonunit en het gemeenschappelijk paviljoen. Er wordt ook jaarlijks lidgeld gevraagd van €50 per unit.

 

 

Kan ik ergens een ontwerp van de grond of de gebouwen zien?

Jazeker. De vrije units zijn zo in te kijken op de website (zie plannen) maar als je in meer detail wil treden kan dat na afspraak via info@stoerhuus.be: van harte welkom!

Moet de groep volledig zijn om te beginnen bouwen?

Niet helemaal, er bestaan nog tussenoplossingen om de ontbrekende kredieten te overbruggen. Gezien de groep reeds volledig is stelt dit probleem zich gelukkig niet.

 

Kan ik ook een woning of appartement huren in jullie cohousingproject?

Op dit moment (nog) niet. Alle woonunits die zullen worden gebouwd binnen ons cohousingproject worden door de eigenaars zelf betaald met eigen kapitaal en met de intentie om er zelf te gaan wonen. Tot op heden is er dus geen mogelijkheid tot huren.

 

 

Is een cohousingwoning duurder dan een standaard woning?

Ja en nee. Binnen ons cohousingproject streven we naar het bouwen van op z’n minst lage energiewoningen. Dit betekent een extra investering tijdens de bouwfase, maar door het lage verbruik daalt je energiefactuur zodanig dat je na verloop van tijd de extra investering hebt ingehaald.

Ook de renovatie van de gemeenschappelijke villa brengt een extra meerkost met zich mee. Maar de ruimtes die zijn ondergebracht in de villa, zoals de logeerkamers, wasruimte, ontspanningsruimte, keuken, grote eetplaats, werkplaats, fietsberging,… , zijn ruimtes die je uit je eigen woning kan weglaten. Je bouwt compacter en hebt dus minder bouw- en energiekosten.

Maar je bespaart ook op héél véél zaken...

 

 

Kiezen jullie voor natuurvriendelijke bouwmaterialen?

Jazeker, tijdens het ontwerpen en het bouwen van onze woningen en de gemeenschappelijke gebouwen zullen we zoveel mogelijk gebruik maken van ecologische bouwmaterialen. Dit zijn bouwmaterialen die zowel tijdens het productieproces als tijdens de verwerking op de bouwplaats zo weinig mogelijk impact hebben op onze natuur en leefmilieu. Ook het recycleren van deze bouwmaterialen mag geen impact hebben op ons milieu. De uitdaging is een goed evenwicht te vinden tussen kost, kwaliteit en natuur.

 

 

In hoeverre kunnen we de afwerking zelf kiezen?

Het is je eigen woning dus niemand kan je wat verbieden. Wel is het goed om er rekening mee te houden dat groepsaankopen een heel pak goedkoper kunnen zijn en aangezien je met een hele groep samen bouwt is dit een uitgelezen mogelijkheid. Wikken en wegen dus!

 

 

Is het mogelijk om bepaalde werken in het bouwproces ook zelf te doen?

Naast de werken die we samen als groep zullen uitvoeren, staat het je vrij om bepaalde werken aan je woning zelf uit te voeren. Ook hier is het wel aangewezen om eens te overleggen met de groep. Misschien is het wel goedkoper als je samen een aannemer aanstelt of de werken samen uitvoert.

 

 

Hoeveel percent van de grond en de bebouwing is privé en hoeveel gemeenschappelijk?

Elke woonunit inclusief een tuintje of terras behoort tot het privégedeelte. Daarnaast kan elke bewoner gebruik maken van de gemeenschappelijke tuin, de gemeenschappelijke villa (keuken, (polyvalente) eetzaal, wasplaats, logeerkamers, ontspanningsruimte, …), de fietsenberging, de werkplaats, … Al deze plaatsen zijn gemeenschappelijk en zijn voor een deel eigendom van elke bewoner. Dit deel wordt bepaald door een verdeelsleutel a rato van de grootte van je privéwoning en eventuele garage, staanplaats of opbergruimte.

 

Kan ik na verloop van tijd mijn cohousingwoning verkopen?

Uiteraard kan je je eigen woning en je deel van de gemeenschappelijke delen verkopen wanneer je dat wil of moet. In een cohousingproject is het wel zo dat de groep voorkooprecht heeft. Indien de groep geen beroep doet op het voorkooprecht kan je je woning vrij verkopen.

Is het verkopen van een ‘cohousingwoning’ moeilijker dan een standaard woning?

Momenteel staat cohousing in België nog in zijn kinderschoenen. Maar de populariteit van het cohousingconcept is ook bij ons aan een stevige opmars bezig. Hierdoor zal ook de vraag naar cohousingwoningen groter worden. In Denemarken, waar cohousing een heel pak verder staat dan bij ons, bestaan er zelfs wachtlijsten voor woningen die deel uitmaken van een cohousingproject.